جوانگرایی و توجه به حضور زنان، رویکرد نوین اتاق بازرگانی مشهد در دهم
- شناسه خبر: 14264
- تاریخ و زمان ارسال: 7 مرداد 1402 ساعت 08:39
- بازدید : 40 بازدید
- نویسنده: karafarin

در نخستین جلسه کمیسیون «توسعه صادرات» اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی مطرح شد؛
محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی خراسانرضوی در این نشست به اظهار سخن پرداخت و گفت: جوانگرایی و حضور زنان در کمیسیونهای دوره دهم، یکی از رویکردهای نوین اتاق مشهد در دوره جدید محسوب میشود.
از جمله مشکلات ما در حوزه صادرات، بالا بودن قیمت تمام شده کالاهای صادراتی است که این اتفاق تبدیل به سد بزرگی در مسیر فعالیتهای تجاری کشور شده است و عواقب مضری همچون کمبود کالای صادراتی، ترویج قاچاق کالا، افزایش تعرفه فعالیتهای صادراتی و… را به دنبال دارد.
کمیسیون توسعه صادرات میبایست به بررسی و پیگیری تولید کالاهای صادرات محور قابل رقابت در بازارهای صادراتی، چه از لحاظ قیمت و چه از لحاظ کیفیت بپردازد و در این خصوص با فعالان اقتصادی در تعامل باشد.

انتقاد از تناقضاتی که صادرات کشور را زمینگیر کرده است
حسین محمدیان، رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق خراسانرضوی نیز در این نشست با تاکید بر لزوم ورود به بازارهای جهانی با تکیه بر حوزههای تحقیق، توسعه و تضمین کیفیت گفت: باید تمامی این نکات را رعایت نماییم تا بتوانیم با ایدهپردازی در زمینه تولید محصولات نوآورانه، بر توسعه بازارهای هدف تمرکز کنیم.
معتقدیم بخش عظیمی از نارضایتی انباشته شده در جامعه، معلول شرایط وخیم اقتصادی در این سالهاست که به موازات تحریمهای تحمیلی علیه ملت ایران، اعمال اقتصاد دستوری، سوء مدیریت، رانت و… به وجود آمده است.
با توجه به اینکه بخشی از کالاهای صادراتی ایران در کشورهای هدف از کیفیت پایینی برخوردار بوده و بعضا فاقد استانداردهای لازم هستند، ضروری است نسبت به ایجاد کمیته استاندارد ذیل کمیسیون توسعه صادرات اقدام نماییم.
رفع تعهد ارزی و نپذیرفتن صادرات ریالی به افغانستان، عراق و آسیای میانه در این مقوله، مانع بزرگی در مسیر فعالیتهای صادراتی کشور قرار گرفته و به یکی از بزرگترین معضلات صادرکنندگان استان تبدیل شده است.
متاسفانه بخش زیادی از منابع بانکی خراسانرضوی صرف اموری خارج از استان میشود که این مهم موجبات نارضایتی فعالان اقتصادی را فراهم نموده و امیدواریم با تدابیری که مسئولان دستگاههای دولتی در این زمینه اخذ نمودهاند، شاهد بهبود اوضاع و صرف منابع و تسهیلات بانکی درون استان باشیم.
حفظ بازارهای صادراتی موجود نسبت به توسعه بازار ارجحیت دارد
درحال حاضر حفظ بازارهای صادراتی موجود نسبت به توسعه بازارهای هدف اولویت دارد، مادامی که بخش اعظمی از صادرات استان ما به افغانستان است، نباید اجازه دهیم این بازار مهم صادراتی به راحتی از دست برود. در واقع، هرچند که توسعه بازارهای صادراتی از مزایای مطلوب و گستردهای برخوردار خواهد بود؛ اما درحال حاضر، حفظ بازار هدف صادراتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در سه ماهه ابتدای سال ۱۴۰۲، ارزش دلاری صادرات خراسان رضوی ۳۸۳ میلیون دلار و ارزش وزنی ۶۲۳ هزار تن بوده است که عمدتا از گمرکات مشهد، دوغارون، سرخس، باجگیران و لطفآباد صادر شده است. کشورهای مقصد استان که بیشترین صادرات به آنها صورت گرفته نیز به ترتیب افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و عراق میباشند.
از جمله مسائلی که میبایست در کمیسیون به آن توجه شود، فعالیت کمیتهای تحت عنوان تحقیقات و پژوهشهای کمیسیون توسعه صادرات میباشد که در این زمینه تقاضای همراهی و حمایت از اتاق بازرگانی استان را اعلام نمودهایم.
کیفیت نامطلوب نمایشگاههایی که در کشورهای هدف به نمایندگی از ایران برگزار میشود، موجب نزول شأن تاجران ایرانی و سیر رو به افول فعالیتهای صادراتی ما خواهد شد. کمیته تحقیقات و پژوهشهای کمیسیون تلاش خواهد کرد تا با انجام وظایف خود به نحو احسن، به تحقیق و مطالعه در خصوص فعالیتهای صادراتی خصوصا موضوع نمایشگاههای خارجی بپردازد و یافتههای خود را در اختیار اعضای کمیسیون و فعالان اقتصادی استان بگذارد.
در خصوص عضویت ایران در پیمان شانگهای نیز مطالب زیادی برای بحث و گفتوگو وجود دارد. درنظر داریم جلسهای تخصصی با افراد صاحبنظر برگزار کرده و به صورت جدی به پاسخ و واکاوی در خصوص این پرسش بپردازیم که پیوستن به پیمان شانگهای چه مزیت حقیقی برای اقتصاد کشور خواهد داشت.
کمیسیون صادرات در دوره جدید به صورت تخصصی به مباحث تجاری، بازرگانی، بررسی بازارهای هدف و اصول مرتبط با صادرات میپردازد. امیدواریم طی این دوره از فعالیت کمیسیون، در دستیابی به اهداف معین شده موفق باشیم و در انتهای کار، دستاوردهای مطلوبی از این کمیسیون برای اقتصاد استان به یادگار بماند.
برقراری تعامل و گفتوگو با فعالان اقتصادی و مسئولان بالادستی در راستای تحقق توسعه روند صادراتی استان، رسالت اصلی فعالیت این کمیسیون محسوب میشود. هرچند قبول داریم که اوضاع عمومی حاکم در کشور از وضعیت مناسبی برخوردار نیست، لیکن انفعال چارهساز معضلات موجود نخواهد بود و اولین گام برای تغییر و بهبود اوضاع کنونی، توجه به تعامل و گفتوگو در عرصههای مختلف جامعه میباشد.
ما میبایست جهت تحقق رسالت کمیسیون که واکاوی مسیر توسعه در حوزه صادرات میباشد، به جد پیگیر تمام مواردی باشیم که در جلسات این کمیسیون برگزار میشوند و کنشگری مفیدی در این عرصه داشته باشیم.
سال گذشته مصوب شد که۵۰درصد از هزینه حضور اعضاء اتاق بازرگانی در نمایشگاههای خارجی در قالب پرداخت یارانه از سوی اتاق ایران پرداخت گردد. به فعالان اقتصادی توصیه میشود این فرصت مطلوب را غنیمت شمرده و حضور پررنگی در نمایشگاههای بینالمللی داشته باشند؛ زیرا این مهم در نهایت منجر به توسعه صادرات و رونق اقتصادی خواهد شد.

عدم آگاهی برخی تولیدکنندگان از ظرفیتهای موجود در زمینه توسعه صادرات
فاطمه جمیلی، رئیس کمیسیون برند و تولید بدون کارخانه اتاق بازرگانی مشهد نیز پشت تریبون قرار گرفت و اظهار کرد: در رابطه با توسعه صادرات، پتانسیلهای مفید و متعددی برای تولیدکنندگانی وجود دارد که بسیاری از آنها نسبت به ظرفیتهای صادراتی تولیدات خود ناآگاه هستند. از این رو، ایجاد کمیتهای برای تشریح روند صادرات و تشویق افراد به انجام فعالیتهای صادراتی اقدامی است که میتواند در جهت تحقق رسالت اصلی این کمیسیون مثمرثمر واقع شود.
