چرا بدهکاران کلان و تسهیلاتبگیران حرفهای را تشویق میکنیم؟
- شناسه خبر: 5903
- تاریخ و زمان ارسال: 22 تیر 1399 ساعت 05:21
- بازدید : 39 بازدید
- نویسنده: karafarin

✍محمدحسین روشنک
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی
سخنان قابل تامل سهل آبادی رئیس خانه صنعت ایران درباره فشار بانکها و نزول در سیستم بانکی این سوال را ایجاد میکند که 《چرا به اسم حمایت از صنعت در واقع از تسهیلات بگیران حرفهای حمایت میشود؟》
《تکلیف سپردهگذارانی که درآمدهای خرد را به بانکها سپردهاند، چه میشود اگر بدهیهای معوقه پرداخت نشود؟》
یادداشت محمد حسین روشنک رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی را در کانال زیر بخوانید:
این سوال مطرح است که جناب سهل آبادی عزیز رییس خانه صنعت ایران از کدام نزول و یا کدام سود در نظام بانکی میگوید؟
وقتی ۶ ماه قبل فرد یا شرکتی یک میلیارد تومان تسهیلات از بانک گرفته و حال اگر به قول شما با نزول آن برگرداند بازهم کمتر از پنجاه درصد ارزش آن را برگردانده است، چه ادعایی وجود دارد؟
آیا شرعاً وام گیرنده حق تصرف پنجاه درصد دیگر آن را دارد؟ اگر مال مردم که به بانکها سپرده شده را در سر رسید برنگرداند حق دارد دم از حرام بودن پرداخت نزول بزند؟ (اگر نزول باشد در حرام بودن آن شکی نیست)
بیایید انصاف داشته باشیم آیا بهتر نبود به جای دفاع از بدهکاران معوقه، بگوییم چرا بانکهای سودجو و منفعتطلب بدون این که هیچ بیمهای برای حفظ ارزش پولهای خرد و کوچک کارمندان، کارگران، ارتشیها، بازنشستهها، روستاییها و اقشار ضعیف … که تشکیلاتی مانند «اتاق، خانه، انجمن، اتحادیه، کانون و ..ندارند که از آنها دفاع کنند» و خواسته اند برای رهن خانه، ازدواج فرزندشان و… جمع کنند تا بتواند شش ماه یا یک سال بعد درد خود را درمان کند، دارایی شان را از دست آنها خارج و حق خود بعنوان کارمزد محاسبه و اضافه نماید؟ بعد به عنوان تسهیلات به امثال ما بدهد؟ حال من و ما بیش از پنجاه درصد ارزش آن را در عرض ۶ماه چون پرتقالی که آبش گرفته شده و مچاله کرده خورده ایم و حاضر نیستیم پوست آن را برگردانیم؟
آیا اگر این سوال را از خودمان نکردیم، حق داریم طلبکار باشیم در مقابل کسانی که پول های خرد و کوچک خود را به بانک سپرده اند را وقتی که بانک ارزش کمتر از پنجاه درصد پول آنها را پس میدهد؟
فعالین اقتصادی از گذشته حتی در زمان شاه اگر واقعا فعال اقتصادی بودند انصاف داشتند. جناب سهل آبادی و سهل آبادی های عزیز به کجا چنین شتابان؟ قبل از همه بخودمان بگوییم واقعا این پولها اگر در سررسید مقرر باز پرداخت نکنم خوردن دارد؟
چرا جمع زیادی از تسهیلات بگیران حرفهای دولتی ، خصولتی و تعداد کمی از بخش خصوصی بتوانند تسهیلات صدها میلیاردی تومان به بهانه های مختلف از بانک ها بگیرند و زمانی که میخواهند درصد کمی از ارزش آن را پس بدهند، صنعت مظلوم کشور را بهانه قرار دهند و فریاد سر دهند که اگر بخواهند از پس بگیرید، صنعت نابود میشود؟
چه مقدار از این پولها واقعا به صنعت رفته است؟
چه مقدار تبدیل به ارز، ملک، کالاهای انباری شده یا به خارج برده شده است؟
کدام یک از ما حاضریم موجودی خود هرچه هست در هر زمینهای به دو برابر قیمت سال قبل بفروشیم؟
آیا آنانی که پولهای کوچک خود را به بانک سپرده اند امروز میتوانند با پول خود پنجاه درصد آنچه را سال قبل میتوانسته تهیه کنند را بخرد؟
از جنبه دیگری به مساله نگاه کنیم، آیا میدانیم اولین خطری که حرکت مردمی که تحت فشار ایجاد شود فعالین اقتصادی را زیر خواهد گرفت؟
آیا میدانیم اگر اینگونه به زیان مردم آسیبدیده حرکت کنیم دیر یا زود ممکن است آن اتفاقی که نباید، رخ دهد.
تاریخ یادمان بماند، آیا اگر فعالین واقعی و غیر واقعی اقتصادی_ که متاسفانه بیشتر آنها غیر واقعی هستند بویژه در میان دولتیها و خصولتیها_ فقط بفکر جیبهای خود باشند و مردم ضعیف را در نظر نگیرند، باید سنگی که به پای خیلیها از جمله خیامیها ، لاجوردیها و… دیده شد را به شکلی دیگر پای خود ببینند؟
چرا تشکلهای اقتصادی حاضر نیستند اعلام کنند اگر فرد یا بنگاهی بدهکاری های معوقه بانکی ریالی و ارزی خود را پرداخت یا تکلیف آن را روشن نکنند از تمدید عضویت آنها خودداری میشود؟
چرا از بدهکاران معوقه که میدانیم میتوانند بدهکاری خود را با فروش املاک، ارز، طلا و سهام اضافی پرداخت کنند دفاع میکنیم؟
آیا تشکلها برای کمک به فعالین خوش حساب و نظام اقتصادی کشور تشکیل شده یا برای حمایت از خلافکاران اقتصادی؟
در تشکل کوچک کانون کارآفرینان خراسان رضوی بدهکار معوقه حضور ندارند اما اگر وجود داشته باشد با تصویب هیئت مدیره تشویق و توصیه اکید به پرداخت بدهکاری معوقه میشوند.
با اطلاعاتی که قلم دارد رییس اتاق ایران و خراسان رضوی نیز این چنین نظری دارد، اما این دغدغه آقای شافعی هنوز به مصوبه تبدیل نشده است.
امیدواریم رییس اتاق ایران و روسای همه تشکلهای ملی این موضوع را تصویب و پیگیری کنند تا شفافیت ایجاد شود و اعتماد مردم و حاکمیت به تشکلها افزایش پیدا کند در حال حاضر اعتماد به حد اقل خود رسیده است.
امیدواریم دولت و فعالین واقعی بخش خصوصی از افراد و مجموعههای خوشحساب و خوشنام که پایبند به تعهداتشان هستند، حمایت کرده و آن ها را تشویق کنند.
#دستکاری_درساختارها #شفافیت #تولید #نظام_بانکی #تشکلها #تسهیلات_بگیران_حرفهای
۲۱/۴/۹۹