عضویت ایران در پیمان شانگهای آسیای مرکزی را به دریای عمان اتصال داد
- شناسه خبر: 9253
- تاریخ و زمان ارسال: 30 شهریور 1400 ساعت 04:25
- بازدید : 52 بازدید
- نویسنده: kanoonkarafarini
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بر اهمیت عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای تاکید و بیان کرد: این رخداد مهم در کنار اتصال کشورهای آسیای مرکزی به بندر چابهار، مهمترین محور توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در قاره آسیا خواهد بود.
محمد صفاییدلویی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو دائم در سازمان همکاریهای شانگهای، یک ظرفیت عظیم اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است.
وی ادامه داد: کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای حدود ۴۲ درصد جمعیت جهان را در خود جای دادهاند و بدون تردید حضور و فعالیت ما در این مجموعه، یک ظرفیت و قدرت عظیم را برای کشور به دنبال خواهد داشت.
نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس گفت: با توجه به آن که بیشتر اعضای سازمان شانگهای مصرفکننده نفت هستند با پیوستن دائم ایران، به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان فرآوردههای نفتی، به این سازمان، بازار فروش خوبی برای فرآورده های نفتی کشورمان ایجاد می شود.
صفایی عضویت در سازمان همکاری های شانگهای را یک پیوند مهم اقتصادی برای ایران توصیف و بیان کرد: کشورهای آسیای مرکزی همیشه تلاش داشتهاند به آبهای گرم دسترسی داشته باشند و امن ترین مسیری که این کشورها را به دریای عمان متصل میکند بندر چابهار است و با پیوستن دائم کشورمان این مسیر هموار می شود.
وی افزود: اعضای این پیمان از جمله چین و هند میتوانند از طریق این بندر محصولاتی را به کشورهای عضو صادر و یا وارد کنند و مسیر ترانزیتی ریلی شرق کشور از بندر چابهار تا آسیای میانه بسیار حائز اهمیت است و علاوه بر رفع محرومیت استانهای شرقی بالغ بر چهار میلیون شغل در کشور ایجاد میکند.
صفاییدلویی ادامه داد: در شرایطی که کشور پنج میلیون نفر بیکار دارد، ساخت و تکمیل این مسیر ریلی ۸۰ درصد مشکل اشتغال را در سطح ملی حل میکند و هرگونه تعللی در این مورد جایز نیست و باید با جذب سرمایه خارجی این محور حیاتی در اسرع وقت تکمیل شود.
این نماینده مجلس گفت:هم اکنون نگاه ایران به کشورهای منطقه افزایش یافته است و همکاری نزدیک کشورمان با چین، روسیه و هند گامی موثر در بیتاثیر کردن تحریم های آمریکا و متحدانش است.
صفایی ارتباط بین کشورهای شرقی را عامل ترغیب کشورهای غربی به رفع تحریم ها دانست و افزود: ایران میتواند به عنوان دالان شرق به جنوب و دریا، ظرفیت مهمی در جهان باشد و این سرآغاز نهضت جدیدی در شکوفایی اقتصاد کشور است و غربی ها برای اینکه بازار ایران را از دست ندهند به سمت رفع تحریم ها پیش خواهند رفت.
وی ادامه داد: حتی اگر کشورهای غربی در این شرایط به سمت کاهش و رفع تحریم ها رفته و اتکای کشورمان به درآمدهای نفتی افزایش یابد، نباید پشتوانه دولت به نفت موجب خدشه رسیدن به دیگر دستاوردها شود، بلکه باید این درآمدها بیشتر در امور زیرساختی کشور هزینه شود.
سازمان همکاریهای شانگهای(Shanghai Cooperation Organization) یک نهاد بینالمللی همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی با عضویت ۹ کشور چین، روسیه، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و همچنین سه کشور افغانستان، بلاروس و مغولستان به عنوان “اعضای ناظر” است که سال ۱۹۹۶ میلادی با هدف برقراری موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در شرق قاره آسیا پایهگذاری و تاسیس شد.
جمهوری اسلامی ایران ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۰، برابر با ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی، در چهارچوب بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان، به طور رسمی به عضویت کامل این نهاد بینالمللی درآمد.