ظرفیت های تجاری و بازرگانی استان با پاکستان
- شناسه خبر: 4736
- تاریخ و زمان ارسال: 8 بهمن 1398 ساعت 04:42
- بازدید : 21 بازدید
- نویسنده: karafarin

گسترش روابط تجاری با پاکستان، یکی از راه های افزایش مراودات تجاری استان با توجه به نزدیکی با این کشور دوست و همسایه است که اقداماتی نیز در شرق کشور برای این منظور صورت گرفته اما هنوز با هدفگذاری های اقتصادی فاصله زیادی دارد که با افزایش همکاری های استان های شرقی به ویژه سیستان و بلوچستان و تکمیل راه آهن چابهار میتوان از ظرفیت بالای تجاری استان با طرف پاکستانی استفاده کرد.
به گزارش خراسان رضوی، تمرکزگرایی در تجارت و اقتصاد نه معنا و مفهومی داشته و نه منطق و دلیلی دارد، این یعنی هرکجا شرایط تجارت و گسترش روابط اقتصادی وجود داشته باشد باید به سمت آن حرکت کرد. پاکستان، میتواند یکی از این شرکای تجاری برای استان درحالتوسعه خراسان رضوی باشد، نزدیکی این کشور همسایه از یکسو و بازار مصرفی متناسب با تولیدات خراسان رضوی از طرف دیگر میتواند یکی از مزیتهای مطلق این تجارت باشد. از نگاهی دیگر تعمیق روابط فرهنگی و مذهبی این کشور با خراسان رضوی در سطح بالا که با سفر مقامات عالیرتبه کشور پاکستان به استان کاملاً مشهود است نیز یکی از مهمترین این فرصتهاست اما با نگاهی به شرایط تجاری موجود به نظر میرسد با همه این مزیت ها و فرصتها هنوز راه زیادی تا تحقق شرایط ایده آل باقیمانده است.
هفتمین شریک تجاری استان
محمدعلی امیر فخریان، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در گفت وگو با «خراسان رضوی» با ارائه گزارشی از شرایط تجاری با پاکستان افزود: پاکستان بهعنوان هفتمین شریک تجاری استان و کشوری مهم برای تجارت با ماست. در ۹ماه نخست امسال حدود ۵۷ هزار تن کالا به ارزش ۴۸ میلیون دلار صادرات به این کشور انجامشده است.
وی خاطر نشان کرد: این مقدار صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته ازنظر وزن تقریباً مشابه و ازنظر ارزشی ۵/۲ درصد رشد داشته است.
امیر فخریان در خصوص کالاهای صادراتی به کشور پاکستان گفت: زعفران، پسته، شکلات، آبمیوه، سیب، انار، انگور، آلو، کشمش، بیسکویت و همچنین سیمانسفید، کفپوشها و مخمرهای فعال از عمده اقلامی هستند که به این کشور صادر میشوند.
جلسات مشترک استانهای شرقی برای گسترش روابط اقتصادی با پاکستان
وی با اشاره به جلسات مشترک سه استان شرقی کشور در مباحث اقتصادی گفت: به تازگی جلسات مشترکی بین سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان برگزار و تصمیماتی در خصوص تجارت با کشور پاکستان گرفتهشده است که یکی از مهمترین این تصمیمات ایجاد کمیته ارتقای روابط تجاری با پاکستان با محوریت استان سیستان و بلوچستان و تفویض اختیارات ویژه به این استان هممرز با پاکستان است و دو استان دیگر در زمینه تأمین کالاهای موردنیاز با این استان همکاری می کنند تا مجموعه شرق کشور مراودات خود با کشور پاکستان را افزایش دهد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت استان همچنین در خصوص واردات از طرف پاکستانی اظهار کرد: دو کالای مهم در واردات از این کشور وجود دارد که میوههای گرمسیری و کالای استراتژیک برنج از پاکستان به کشور ما وارد میشود. وی ادامه داد: حجم واردات از این کشور در
۹ ماه نخست امسال، به ارزش ۶/۵ میلیون دلار و با حجم پنج هزار تن، دهمین مبدأ وارداتی استان بوده است.امیر فخریان خاطرنشان کرد: با توجه به نزدیکی کشور پاکستان به استان خراسان رضوی یکی از اهداف مهم ما تجارت با این کشور است که پیشبینی میشود با افزایش نیز همراه باشد و این افزایش در میوههای سردسیری، صنایع تبدیلی، پسته، خشکبار و کفپوش بیش از دیگر کالاها خواهد بود.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان نیز در گفت وگو با خراسان رضوی گفت: ما اگر کالایی باکیفیت مناسب و قابلرقابت برای عرضه داشته باشیم که استانداردهای موجود را رعایت کرده باشد در همه جای دنیا امکان فروش و تجارت آن وجود دارد و این کالا را نمیتوان محدود کرد.
محمدحسین روشنک، تأکید کرد: پاکستان نیز از این قاعده مستثنا نیست و ما حتماً توان حضور در این کشور را داریم، کما این که همین حالا نیز شرایط خوبی در تجارت با این کشور وجود دارد.
تجارت پاک با پاکستان
وی با اشاره به گروههای کالایی در تجارت با پاکستان گفت: در مراودات با کشور پاکستان سه حوزه از محصولات ما وضعیت صادراتی بهتری دارد که این سه حوزه جزو صادرات پاک و دارای کمترین آلودگی به سوبسیدها و ارزهای خاص مانند ۴۲۰۰تومانی بوده اعم از صنایعدستی، محصولات کشاورزی و مصالح ساختمانی و محصولات معدنی .
رئیس کمیسیون تجارت اتاق استان گفت: ظرفیت تجارت با پاکستان در حوزههای یاد شده بالاست و بهویژه در میوه و همچنین کالاهایی مانند فولاد خراسان رضوی میتوان اقدامات قابلتوجهی انجام داد.
سهم خراسان رضوی، ۲۰ درصد از کل تجارت با پاکستان
امانا… شهنوازی، نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان با اشاره به دیدار و گفتوگو با روسای جمهور دو کشور و نخستوزیر پاکستان به خراسان رضوی گفت: هدفگذاری تجاری بین کشور پاکستان و ایران در سال پنج میلیارد دلار انجامشده که تاکنون توانستهایم یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار آن را محقق کنیم و این رقم در حال افزایش و سهم استان خراسان رضوی نیز از کل این رقم حدود ۲۰ درصد است. واردات از این کشور نیز در سال حدود ۴۰۰ میلیون دلار است.
وی افزود: پاکستان دارای یک بازار مصرفی ۲۲۰ میلیون نفری است که شرایط تجارت با آن برای ما از سهولت بالایی برخوردار و راه تجارت مبادلهای با تجار این کشور بسیار هموار است و ما میتوانیم بهراحتی با آنها تجارت کالا در مقابل کالا انجام دهیم و از ارز بری جلوگیری کنیم.
شهنوازی همچنین در خصوص کالاهای تبادل شده بین دو کشور اظهار کرد: عمده کالاهای صادراتی ما به این کشور قیر، سیمان، میلگرد، محصولات پتروشیمی مانند حلال، کاشی و محصولات کشاورزی بوده و واردات نیز از این کشور برنج، کنجد، دام زنده و کاغذ است.
وی با اشاره به سهم خراسان رضوی از تجارت با پاکستان خاطرنشان کرد: خراسان رضوی یکی از استانهای فعال در تجارت با پاکستان است و کشمش، میلگرد، سیمان، زیره، زعفران و برخی محصولات کشاورزی این استان به پاکستان صادر و در مقابل ۷۰ درصد برنج وارداتی از پاکستان در کل کشور به استان خراسان رضوی وارد می شود و میتوان گفت مصرفکننده عمده برنج پاکستانی در کشور ما خراسان رضوی است.
اتصال میرجاوه به آسیای میانه با خط آهن
نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان با اشاره به جلسه مشترک سه استان شرقی برای گسترش روابط با پاکستان گفت: استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی با هدف تحقق پنج میلیارد دلار صادرات به کشور پاکستان بهصورت آزمایشی (پایلوت) در کشور در حال افزایش مراودات و راهکارهای عملیاتی آن هستند و یکی از تصمیمات مهم این جلسه همکاری و تسریع در روند ایجاد منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه و همچنین ادامه مسیر راهآهن زاهدان-چابهار باهدف اتصال بندر چابهار به شمال شرقی کشور، آسیای میانه و حتی اروپاست که با تعهد و همکاری سه استان شرقی در تأمین کالای این خط در حال انجام است و اگر این اتفاق صورت گیرد گام بلندی در توسعه روابط تجاری با پاکستان و همچنین کاهش هزینههای آن برداشته خواهد شد.