ضرورت بازنگری در رویکرد لایحه برنامه هفتم توسعه نسبت به راهبردهای مقابله با بحران کمآبی
- شناسه خبر: 14155
- تاریخ و زمان ارسال: 1 تیر 1402 ساعت 09:54
- بازدید : 81 بازدید
- نویسنده: kanoonkarafarini
کشور ما در وضعیت تغییر اقلیم و در کمربند خشک جهانی واقع شده و در صورتی که مصرف آب همچنان افزایش یابد، وضعیت ما بسیار بحرانی خواهد شد. کما اینکه خشکسالی در سه سال اخیر نیز در قیاس با آنچه در هفت دهه گذشته تجربه شده، بی سابقه بوده است. در این سالها در حق آب ظلم شده و امروز بحران آبی به عنوان زنگ خطری جدی برای جامعه ایرانی بدل شده است.
بخش کشاورزی ۸۹٫۷ درصد مصرف آب، بخش صنعت ۲٫۱ درصد و آب شرب در شهرها ۸٫۲درصد از مصرف آب را به خود اختصاص داده اند.
هم اکنون روستاهای بسیاری فاقد آب شرب و بهداشت هستند و با تانکر به آنها آبرسانی انجام میگیرد و در صورتی که هر چه سریعتر در موضوع آب تدبیراندیشی و اقدام نشود، وضعیت به مراتب بدتر خواهد شد.
میزان وابستگی به منابع زیرزمینی آب را در خراسان رضوی، ۸۷درصد است، برداشت بی رویه آب از سفره های زیرزمینی موجب رشد شوری خاک و افزایش فرونشست زمین شده و طبق آمار، در سال گذشته حدود ۳۵۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود داشته است.
افزایش تبخیر آب نیز به دنبال افزایش دما در این سالها رخ داده است. بحران آب موجب تخریب زیستگاهها و تخلیه روستاها و افزایش حجم حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ میشود
توجه به موضوع آب مجازی در شرایط فعلی بسیار حیاتی است، توجه به رشد بهره وری آب و بهینه سازی مصرف به کاهش فشار بر منابع آبی کمک میکند. از سویی، برداشت بی رویه و غیرقانونی از منابع آبی با کمک قوه قضائیه باید حل شود. در انتخاب مکان برای استقرار واحدها و شهرکهای صنعتی نیز باید بررسیهای دقیق و متناسب با وضعیت منابع آبی صورت بگیرد.
بازنگری در روش سدسازی توسط متخصصان متعهد، مسئله دیگری است که در راستای تشدید بحران آبی باید اولویت سیاستگذاریهای بخش انرژی کشور و نهادهای متولی آن باشد. متولیان امر بررسی کنند که با سدهایی که تاکنون ساخته شده چه بلایی بر سر این کشور آمده است؟
استفاده از روشهای نوین آبیاری در مزارع به منظور کاهش تبخیر و هدررفت آب، تعیین هدف صحیح در بحث میزان کشت و برداشت در متر مربع و مقایسه این امر با چند کشور موفق دنیا در این زمینه و ایجاد انگیزههای اقتصادی برای ورود سرمایه و سرمایهگذار به حوزه مدیریت آب، در شرایط بحرانی امروز منابع آبی کشورمان موثر هستند.