راهکارهــای جلوگیـــری ازمهـــاجرت پزشکان و متخصصان
- شناسه خبر: 14402
- تاریخ و زمان ارسال: 9 شهریور 1402 ساعت 10:17
- بازدید : 73 بازدید
- نویسنده: kanoonkarafarini
در دومین جلسه کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد مطرح گردید؛
توسعه فرهنگ سلامت محور
محمدحسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی در دومین جلسه کمیسیون سلامت اتاق اظهار داشت: کمیسیون سلامت، کمیسیونی نوپاست که باید مسیر خود را پیدا کند. به چنین کمیسیونی در اتاق نیاز داشتیم و تلاش کردیم تا شکلگیری آن به منظور پرداختن اتاق به موضوعـات این حوزه محقق شود.
کمیسیون سلامت اتاق مشهد مصداق عینی شعار «اتاق برای همه» به تصویـر کشیده است. هرکدام از شما عضوی موثر از خانواده بزرگ اتاق هستید و باید در جهت رفع کاستیهای موجود با ارائه پیشنهادات سازنده در جهت بهبود اتاق اقدام کنید.
شما اعضای کمیسیـون سلامت در کنار یکدیگر با همدلی و همکاری هدایت و رهبری وضعیت سلامت و بهداشت استان را در دست بگیرید.
اولین وظیفه کمیسیون سلامت توسعه فرهنگ سلامت محور در جامعه است. نیاز است سلامتمحور بودن را به رسمیت بشناسیـم و حرکت جامعه به سمت سلامت محوری سبب کاهش چشمگیـر هزینههای بهداشت و درمان می باشد.
دومین وظیفه توسعه فرهنگ امدادمحوری است. اهمیت درمان به منظور اشاعه سلامت در جامعه و توسعه فرهنگ امداد محوری، میتواند از اضلاع فعالیت کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی باشد.
اتاق بازرگانی یکی از تشکلهای مردمی بود که در دوران کرونا پای کار آمد و به این عرصه ورود کرد اما در آن زمان جایگاهی برای حوزه سلامت در اتاق مشهد وجود نداشت و عدم وجود کمیسیونی تخصصی در اتاق مشهد ملموس بود.
سومین وظیفه این کمیسیون حوزه درمان است.
ضرورت تبیین راهکارها به منظور کاهش مهاجرت پزشکان
مرتضی کرباسی، رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد، ضمن تبریک روز پزشک و داروساز از زحمات این دانشمندان و متخصصان که وقت خود را صرف خدمت به جامعه کردهاند، قدردانی نمود و در ادامه، با اشاره به طرح موضوع مهاجرت متخصصان و پزشکان از کشور و تاکید بر ارائه راهکار به منظور کاهش این موضوع در نشست پیشین این کمیسیون گفت: در بحث کاهش مهاجرت پزشکان، ابتدا باید عارضه یابی کنیم. اولین بحث موثر در این امر، شرایط کنونی اقتصادی است. برخی ها به دنبال شرایط بهتر در کشورهای دیگر هستند که اخبار روایی در این امر بسیار تاثیرگذار است.
برخی قوانین و مقررات پیچیده، فعالیت مشاغل را سخت کرده است که با تسهیل قوانین میتوان این موضوع را تا حدی متعادل نمود.
زندگی شخصی پزشکان و خانوادههایشان، نگرانی از برخی سیاستها و تدابیر و عوامل فرهنگی و اجتماعی، نوع سبک زندگی، نبود امکانات تحقیقاتی، عدم امکان ورود تجهیزات پزشکی به علت تحریم، نبود فرصتهای آموزشی و توسعه شغلی، استقلال خانواده، ضرورت دستیابی به فرصتهای تخصصی فردی و نارضایتی از برخی از سیاستها و تدابیر حاکم در جامعه، از دیگر عوامل این آسیب است.
به صورت جامع نمیتوانیم دلیل تمامی مهاجرتها را بررسی و تحلیل کنیم؛ اما با ایجاد شرایط شغلی بهتر، ایجاد فرصتهای آموزشی، پژوهشی، سیاسی و اجتماعی بهتر میتوانیم پزشکان را پایبند به زندگی در وطن خود کنیم.
میتوانیم این مبحث را با مستندسازی، توصیفها و بیان اصلی مسئله، به عنوان یک طرح کامل بررسی کرده و به صورت مقاله و در قالبهای دیگر اطلاعرسانی در اختیار اعضاء قرار دهیم.
در نهایت با بهبود زیرساختهای صنعتی، تجهیزات، بودجه و سیاستها و سرمایهگذاریها در بخش پزشکی میتوان شاهد کاهش مهاجرت پزشکان و متخصصان به دیگر کشورها بود.
لزوم پرداختن به مقوله پیری جمعیت و تبعات و راهکارهای تشدید آن در کمیسیون سلامت
در بحث نوع نگاه به مسئله سالمنـدان، سرفصلهایی مشخص شده که شامل سلامت جسمی و روانی، مراقبت و پیشگیـری از بیماریها، نیازهای اجتماعی، رفاه سالمندان، مسائل حقوقی، مراقبتها در منزل و کیفیت و استانداردسازی مراکز مراقبت از سالمندان به همراه آموزش و آگاهی بخشی خانواده، سبک زندگی سالم خانوادهها و تحقیقات و فناوری در این حوزه میشود.
طبق آمار ورود سالانه یک میلیون بیمار خارجی به کشور استـان خراسان رضوی نیز از این مهم بیبهره نیست و دارای بستر بسیار مناسبی در حوزه سلامت، زیارت و گردشگری برای مسافران خارجی است و با این پتانسیل، سهم قابل توجهی از این آمار را در اختیار دارد.
میتوانیم محصول و خدمات پزشکی را صادر کنیم، یا به صورت قراردادهـای مشترک با شرکای خارجی، بخشی از تولید را که در کشور نداریم، انجام دهیم. سرمایهگذاران تجهیزات پزشکی علاقمندی خود را نسبت به ورود به بازار بکر ایران اعلام کردهاند و ما میتوانیم با انجام مهندسی معکوس و فعالیتهای تحقیقاتی بر روی محصولات، در خصوص تولید آنها به دانش فنی لازم برسیم.
دیپلماسی سلامت را یکی از ضروریات امروز جامعه است. در حوزه محصولات سلامت محور، در بازارهای کشورهای همسایه شرایط خوبی داریم و حتی میتوانیم محصولات خود را در بازارهای جهانی و کشورهای اروپایی نیز عرضه کنیم. در این زمینه میتوان با انعقاد قرارداد از ظرفیت دبیرخانه دائمی سلامت که در توافقنامه شانگهای ثبت گردیده، استفاده نمود.
با توجه به اظهارات مدیر کل امور بینالملل وزارت بهداشت، هم اکنون هفت هزار دانشجوی پزشکی خارجی از ۴۰ کشور دنیـــا در ایران در حال تحصیل هستند. ایران رتبه ۱۶ را در حوزه آموزش در جهان کسب کرده و اولین شعبه بینالمللی دانشگاه علوم پزشکی ایران در کربلا افتتاح شد که ۱۶۰ دانشجوی پزشکی و ۶۰ دانشجوی پرستاری در حال تحصیل در این شعبه هستند.
به گفته مدیر کل امور بینالملل وزارت بهداشت، در حال حاضـر ۱۸۰ شرکت تولیدی دارو در کشور فعالیت دارند.
همچنین توانستهایم در حوزه دارو، حدود ۱۵۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی داشته باشیم که نشاندهنده توانمندی کارخانههای تولید داروی کشور است که در این شرایط تاب آوری و همراهی بیشتری داشتهاند.
تصویب ۴ کارگروه در کمیسیون سلامت
آذر کیانینژاد، نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق مشهد پیرو جلسه نخست کمیسیون، تشکیل چهار کارگروه مصوب شد. در کارگروه درمان به مباحث دارو، تجهیزات، آزمایشگاههای تشخیصی، فرآوردهها و با مشارکت فعالان اقتصادی و شبکه سازی پرداخته خواهد شد.
در کارگروه پیشگیری به حوزههای، ورزش، سلامت روان، سالمندان و عوامل مرتبط با محیط زیست پرداخته میشود.
در کارگروه بهداشت، به سلامت محیط کار، پیشگیری از بیماری، سلامت دهان و دندان و… میپردازیم و محور چهارمین کارگروه نیز آموزش، فناوری و سلامت است که آموزشهای تخصصی ارتباط با دانشگاه و صنعت و فناوریهای اطلاعات را شامل میشود.
کارگروهها ۲ بار در ماه تشکیل میشوند و موضوعات را بررسی میکنند و دستاوردهای آن در کمیسیون مطرح میشود. همچنین کمیسیون سلامت با سایر کمیسیونهای اتاق همکاری خواهد داشت. به طور مثال، با کمیسیونهای تامین اجتماعی، مالیات و توسعه صادرات و کمیسیون سرمایه گذاری اتاق در خصوص توسعه حوزههای سلامت فصل مشترکی خواهیم داشت تا از این ظرفیتها در جهت پیشبرد اهدافمان استفاده کنیم.
با توجه به شرایط فعالیت در حوزه سلامت در کشورهای همسایه به خصوص عراق و افغانستان، فرصتهای مطلوبی برای توسعه صادرات محصولات سلامت محور تولید استان وجود دارد و میتوان فرصتهای تازهای خلق کرد.
شکوفه برازنده، دبیر کمیسیون سلامت اتاق مشهد: بررسی و شناسایی معضلات و مشکلات فعالان اقتصادی حوزه سلامت، بررسی مشکلات شرکتهای توزیع و پخش و دارویی و ارائه راهکارها و پیشنهادات مناسب و نیز، ارتقاء مهارتها و دانش فعالان اقتصادی حوزه سلامت از جمله اهداف و برنامههای کمیسیون و کارگروههای ذیل آن در این دوره میباشد.
تدوین برنامهها و استراتژی مناسب جهت ورود به این حوزه صورت گرفته است و امیدواریم بعد از این، مسائل را در کارگروهها و جلسات بعدی کمیسیـون، به صورت پروژه محور تا رسیدن به نتیجه لازم دنبال کنیم.
محور بحث و گفتوگو در جلسات کمیسیون سلامت اتاق مشهد در چند بخش تقسیم خواهد شد؛ در اولین بخش، نقد و بررسی اخبار روز را خواهیم داشت.
در بخش دیگر، اهداف و اعضای انجمنهای عضــو کمیسیـون سلامت معرفی و در انتها به بحث و بررسی معضلات و مشکلات انجمن و ارائه راهکار توسط کمیسیون و اعضای آن پرداخته خواهد شد که در نهایت به صورت مصوبه کمیسیون به نهادها و مراجع ذیربط ارجاع خواهد شد. بخش دیگر اختصاص مییابد به معرفی ظرفیتها، اهداف و خواستههای تشکلهای حوزه سلامت که در قالب مهمان در جلسات کمیسیون حضور خواهند داشت.