حمایت دولت از کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا چقدر راهگشا بوده است؟
- شناسه خبر: 6939
- تاریخ و زمان ارسال: 16 آذر 1399 ساعت 04:48
- بازدید : 25 بازدید
- نویسنده: karafarin

همزمانی کرونا با تحریمهای جدید و دوچندان شدن مشکلات
محمدحسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی معتقد است دولت به تنهایی قادر به تحمل آسیبهای ناشی از کرونا نیست؛ چرا که این مساله با اعمال تحریمهای جدید توامان شده است
کم و کیف بستههای حمایتی
با اعمال محدودیتهای کرونایی از ابتدای آذرماه، بسیاری از اصناف و بخشهای خدماتی کسبوکار خود را تعطیل کرده و خانهنشین شدهاند؛ اما قصه به همین جا ختم نمیشود؛ زیرا تعطیلی اصناف و بخشهای خدماتی، بخشی دیگر از کسبوکارها را هم تحت تاثیر قرار میدهد. تولیدات کارخانهها و واحدهایی که به واسطه این مشاغل و بنگاهها ارائه میشود هم متاثر از اعمال محدودیتها دچار ضرر و زیان میشوند.
در این میان، نقش حمایتهای دولتی از بنگاهها و کسبوکارهای آسیبدیده مهم است. دولت برای سهماه اسفند۱۳۹۸ و فروردین و اردیبهشت۱۳۹۹ اقداماتی انجام داد؛ امهال بازپرداخت تسهیلات بانکی و بدهی مالیاتی و بیمهای صاحبان کسبوکارها از جمله این برنامهها بود که البته به گفته برخی از فعالان اقتصادی، بخشی از این حمایتها در موعد مقرر انجام نشد و بیفایده بود.
از ابتدای آذرماه هم که قرار شد محدودیتها تشدید شود؛ صحبت از بستههای حمایتی از خانوارها به میان آمد؛ ۲۹میلیون و ۷۰۰هزار نفر که شغل و درآمد ثابت ندارند، از دو نوع تسهیلات برخوردار خواهند شد. همچنین، از نیمه آذرماه تسهیلات بلاعوض ماهانه ۱۰۰هزار تومان برای ۴ماه پرداخت میشود. پرداخت وام یک میلیون تومانی هم از همین ماه آغاز خواهد شد که بازپرداخت آن، ۳۰ ماهه است و از بسته حمایت معیشتی کسر خواهد شد.
اواخر آبانماه هم، رئیس کمیته امنیتی اجتماعی ستاد ملی مدیریت کرونا از جمعبندی بسته حمایتی اصناف در طی اعمال محدودیتها در طرح جدید مقابله با کرونا و ارائه به ستاد ملی خبر داد و گفت: در این بسته حمایتی مواردی همچون بیمه، اجرای چکها و حمایت از اصناف به طور کلی مدنظر قرار گرفته است.
با این وجود، برخی از فعالان اقتصادی و کارشناسان معتقدند سه قوه نتوانستهاند آنچنان که باید، برنامهریزی خوبی برای مقابله با کرونا و نیز رفع آسیبهای اقتصادی ناشی از آن داشته باشند و دلیل این موضوع شاید نگریستن به این اپیدمی بهعنوان مشکلی کوتاهمدت بوده است.
همزمانی کرونا با تحریمهای جدید و دوچندان شدن مشکلات
البته محمدحسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی معتقد است دولت به تنهایی قادر به تحمل آسیبهای ناشی از کرونا نیست؛ چرا که این مساله با اعمال تحریمهای جدید توامان شده است. او میگوید: حاکمیت و قوای سهگانه باید با همکاری و تعامل با یکدیگر برای فائق آمدن بر این مساله وارد میدان شوند، هر چند که قوه قضاییه در حد اختیارات خود ورود خوبی به این مساله داشته است اما مجلس شورای اسلامی، دولت و نهادهای ذی ربط عملکرد چندان مطلوبی برای مقابله و پیشگیری از شیوع ویروس نداشتهاند.
روشنک یادآور میشود: متاسفانه برخی از مسوولان اپیدمی ویروس کرونا را موقتی تصور میکردند، در نتیجه بسیج لازم برای مقابله با شیوع این ویروس صورت نگرفت؛ چنانکه برنامهریزیهای حاکمیت برای فائق آمدن بر این شرایط کوتاهمدت و مقطعی بود. در واقع، دولت از امکانات و منابع لازم برای مقابله با این ویروس برخوردار نبوده و نیست.
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی گریزی هم به آسیبهای وارد شده به اقتصاد این کلانشهر میزند و میگوید: ۷۰درصد اقتصاد مشهد مربوط به بخش خدمات است و بیشترین آسیب را نیز بخش خدمات و گردشگری از شیوع کرونا متحمل شده است اما نکته اینجاست که هیچگونه تلاشی برای شناسایی این واحدها و تحقق وعدهها انجام نشده است.
روشنک با بیان اینکه متاسفانه هیچ مشوقی برای بنگاههای اقتصادی آسیبدیده از کرونا درنظر گرفته نشده، میافزاید: با وجود این، کارآفرینان همت کردند و بسیاری از آنها نیروی کار خود را حفظ کردند. وی اظهار میکند: دولت باید از طریق پیشفروش دلاری نفت، آثار ناشی از تحریمها و کرونا را به حداقل میرساند. در واقع دولت باید پول حاصل از فروش نفت به مردم را صرف هزینه مبارزه با کرونا و خسارتهای ناشی از آن میکرد که متاسفانه مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد دولت مبنی بر فروش نفت به مردم موافقت نکرد.
لزوم معافیت مالیاتی کسبوکارهای تعطیل شده
عضو هیات نمایندگان اتاق مشهد تاکید میکند: اگر در شرایط فعلی براساس آییننامه و بخشنامه، بنگاههای اقتصادی ملزم به تعطیلی میشوند، باید در آینده از مالیات حاصل از درآمد و هزینه خدماتی مانند آب، برق، گاز و… معاف شوند که متاسفانه هیچگونه تدبیری در این خصوص اتخاذ نشده است. همچنین، باید مشوقهایی مانند کاهش سهم کارفرما در حوزه تامین اجتماعی برای بنگاههای اقتصادی در نظر گرفته شود.
روشنک یادآور میشود: دولت باید از محل پیشفروش منابع نفتی به مردم، منابع موجود، استقراض داخلی و خارجی و… گامی در راستای مقابله با آسیبهای ناشی از کرونا و تحریمها بردارد. اگر در شرایط فعلی به داد فعالان اقتصادی رسیده نشود، فردا برای جبران این خسارتها بسیار دیر خواهد بود.