تعاونیها یکی از ارکان سهگانه اقتصاد کشور
- شناسه خبر: 204
- تاریخ و زمان ارسال: 15 شهریور 1397 ساعت 03:23
- بازدید : 24 بازدید
- نویسنده: karafarin

استاندار خراسان رضوی گفت: تعاونیها یکی از ارکان سهگانه اقتصاد کشور هستند اما آنگونه که باید به آن پرداخته نشده است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، علیرضا رشیدیان ۱۴ شهریور ماه در سیزدهمین جشنواره تجلیل از تعاونیهای برتر خراسان رضوی در سالن اجتماعات تلاش، اظهار کرد: با توجه به شرایط فعلی کشور در اقتصاد، تحریمهای دولت آمریکا و همچنین فشارهای ایجاد شده در اقتصاد کشور، یکی از راهکارهای جدی که به وسیله آن میتوان از این تنش عبور کرد، تعاونیها هستند.
وی ادامه داد: میتوان از این ظرفیتهای موجود یعنی تعاونیها با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر در این شرایط بهره برد.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه تعاونیها به عنوان یک سیستم اقتصادی- اجتماعی هستند، عنوان کرد: با توجه به اینکه تعاونیها رویکرد اجتماعی دارند، میتوانند در این حوزه نقش بسیار فعالی را ایفا کنند. درواقع اولین راهبرد تعاونیها میتواند، آموزش باشد که نیازمند استمرار آن هستیم. درحقیقت با توجه به تحولاتی که در عرصه اقتصادی، اجتماعی و علمی روی میدهد، به آموزشهای مستمر نیازمندیم.
رشیدیان بیان کرد: در حوزه تعاونیها نیز باید به همین صورت باشد. با توجه به شرایط فعلی، تعاونیها نیز باید توجیه شوند و آموزش مورد نیاز را فرا گیرند زیرا واحدهای مستقل از دولت و تشکیلات دستگاه اجرایی هستند، بنابراین باید آموزش تخصصی بیشتری را کسب کنند. در واقع تعاونیها جزئی از جریانهای اجتماعی هستند که باید در همین راستا آموزشهای بیشتری را فرا گیرند.
وی با اشاره به تفاوت تعاونیها با بخش خصوصی و دولت، تصریح کرد: بخش خصوصی با توجه به ظرفیتها و نقشی که فرد با سرمایه و تجارب خود ایفا میکند، میتواند کاری را آغاز کند اما تعاونیها یک مجموعه اجتماعی هستند که در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند به طوری که بیشتر از بخش خصوصی و دولت نیازمند آموزش هستند.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه تعاونیها باید با دو بخش قدرتمند خصوصی و دولتی به رقابت بپردازند، خاطرنشان کرد: در این راستا تعاونی نیازمند آموزشهای تخصصی و مستمر است زیرا بخش خصوصی دارای سرمایه بوده و بخش دولتی دارای حمایتهایی است.
رشیدیان گفت: امروزه برای توسعه و سالمسازی اقتصاد خود نیازمند این هستیم که تعاونیها نقش بیشتری در تولید و توزیع داشته باشند. در حقیقت یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم این است که ما بسیاری از کالاهای مایحتاج عمومی مردم را تهیه و ذخیره کردیم به طوری که برنج، روغن، شکر، آرد و سایر کالاهای مورد نیاز را برای بیش از یک سال در انبارهای خود ذخیره کردهایم اما در نظام توزیع، زمانی که این کالاها باید به دست افشار دهکهای پایین برسد، با قیمتهای متفاوت نسبت به تهیه و توزیع اولیه آن به دست این اقشار میرسد و با قیمتی متفاوت عرضه میشود.
وی افزود: در نهایت تعاونیها اعم از تعاونیهای روستایی، کارمندی و کارگری میتوانند در این حوزه نقشآفرینی کنند؛ در استان بیش از ۵۰۰ واحد تعاونی توزیع داریم که در این حوزه میتوانند کمک کنند. در حقیقت هنگامی که میتوانیم کالایی چون برنج را به قیمت ۳۰۰۰ تومان تهیه و توزیع کنیم، این امر باید به نحوی از طریق تعاونیها ساماندهی شود، به طوری که به دست جامعه هدف ما برسد تا در بازار شاهد افزایش قیمتهای غیرطبیعی نشویم.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به ایجاد ارتباط میان تعاونیهای مختلف، تصریح کرد: تعاونیهای بسیاری در حوزه تولید خوب عمل کردند اما زنجیره ارتباط تعاونی تولیدی با تعاونیهای واسطهای و توزیعی، به درستی برقرار نشده است؛ باید فاصله میان تولید و سفره را کاهش دهیم تا تولیدکننده از سود حاصل بهرهمند شود و مصرفکننده نیز کالای مورد نیاز خود را با قیمت واقعی خریداری کند.
رشیدیان با بیان اینکه خراسان رضوی بهترین تولیدکننده گیلاس در کشور به شمار میرود، عنوان کرد: در آغاز و پایان فصل گیلاس و در بهترین شرایط، هر کیلو گیلاس تنها ۱۲ هزار تومان از تولیدکننده خریداری میشود. در حالی که گیلاس در شهر کیلویی ۲۸ هزار تومان به فروش میرسد، بنابراین تعاونیها در این راستا میتوانند نقشآفرینی خوبی داشته باشند تا مصرفکننده پرداختهای عجیب و غریبی برای خرید نیازهای خود نداشته باشد.
وی اضافه کرد: همواره باید زنجیرهای میان تعاونیهای تولیدی، خدماتی و توزیعی ایجاد شود به نحوی که این زنجیره به نفع تولیدکننده و مصرفکننده باشد. متاسفانه نتوانستیم از ظرفیت تسهیلات ارزانقیمت به طور کامل بهره ببریم. در این خصوص تعاونیها میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند و این در حالیست که حوزه فعالیت اکثر تعاونیهای ما در بخش روستایی بوده اما در حوزه آموزش تهیه طرحهای اقتصادی دچار ضعف هستیم. برای دریافت تسهیلات ارزانقیمت در مناطق محروم، ۲۰ هزار طرح جمعآوری کردیم که ۱۵ هزار طرح از آن رد شد زیرا توجیه اقتصادی نداشتند.
استاندار خراسان رضوی بیان کرد: باید در تعاونیهای ما مطالعاتی برای طرحهای اقتصادی صورت بگیرد تا بتوانند در راستای ایجاد طرحهای اقتصادی و ارزش افزوده عمل کنند، یعنی علاوه بر استفاده از سرمایه خرد اعضای خود، از تسهیلات ارزانقیمت ویژه مناطق محروم روستایی در جهت شکلگیری خوشههای تولید نیز بهره ببرند.
رشیدیان با بیان اینکه رتبه اول را در جذب اعتبارات تسهیلات روستایی به خود اختصاص دادهایم، خاطرنشان کرد: تاکنون به ۵۰ درصد سهم واگذار شده به استان نرسیدهایم، بنابراین تعاونیها باید در این جهت فعالیت خود را افزایش دهند تا بیشتر بتوانند از این تسهیلات ارزانقیمت استفاده کنند.
وی ادامه داد: در واقع از ۶۱۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته، تنها توانستهایم ۲۷۰ تا ۲۸۰ میلیارد تومان را به افراد تخصیص دهیم، بنابراین باید از ظرفیت وامهای ارزانقیمت استفاده شود. تعاونیها همواره میتوانند در حوزه اشتغال، ارزش افزوده و صادرات نقش بسیار خوبی را ایفا کنند، بنابراین آنها باید وارد کار شوند تا تاثیر مناسبتری را برای بهبود وضعیت داشته باشیم.