تحلیلی از فضای تجارت ایران با توجه به تحولات منطقه
- شناسه خبر: 12948
- تاریخ و زمان ارسال: 10 مرداد 1401 ساعت 05:31
- بازدید : 36 بازدید
- نویسنده: karafarin

در نشست کمیسیون تجارت اتاق مشهد مجید محمدنژاد، نایب رئیس کمیسیون تجارت در گزارشی، به تحلیل فضای تجارت ایران با توجه به تحولات منطقه پرداخت و اظهار کرد: با توجه به شرایط سوق الجیشی ایران در منطقه، نقش پررنگ کشورمان در فضای بین المللی انکارناپذیر است؛ اما باید ببینیم چگونه میتوان از این موقعیت نهایت بهره را برد. امروز ترکیه در تلاش است تا مسیر ما را دور بزند و مسیر ایران را برای اتصال غرب به شرق، عوض نماید.
رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان به بررسی کلی سیاست خارجی و راهبردی دولت سیزدهم پرداخت و گفت: با توجه به تجربه ای که از موضوع برجام داریم، دولت سیزدهم به شرق و به ویژه کشورهای همسایه متمایل شده است. ما ۱۵ کشور را در اطراف خود داریم که اگر با آنها مراوده مطلوبی داشته باشیم، میتوانیم به توسعه مبادلات و رشد اقتصادی ناشی از افزایش تجارت، امیدوار باشیم.
محمدنژاد با اشاره به شکل گیری جنگ روسیه و اوکراین و تاثیر آن بر کشورهای آسیای میانه گفت: به دنبال این اتفاق، کشورهای آسیای مرکزی متمایل به استفاده از کریدور ایران شده اند.
وی از ظهور قدرتهای نوظهور جهانی همچون چین و هند، تغییر سیاستهای آمریکای لاتین و افول هژمونی امریکا، به عنوان برخی مسائل خارجی اثرگذار بر ایران نام برد.
این عضو هیئت نمایندگان اتاق مشهد درباره مزیت های اقتصادی و رقابتی ایران نیز اظهار کرد: موقعیت ژئوپلتیک منحصر به فرد، موقعیت راهبردی تبدیل شدن به تقاطع جهانی با احیای کریدورها، برخورداری از بیش از ۶هزار کیلومتر مرز زمینی با کشورهای ترکیه، عراق، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان و ارمنستان و نیز، ۲۷۰۰ کیلومتر مرز آبی، دارا بودن منابع غنی هیدروکربنی، دارا بودن رتبه چهارم تولیدکننده نفت دنیا و رتبه دوم کشورهای دارنده ذخایر گازی جهان از جمله مزیتهای بالفعل کشورمان است.
مزیتهای بالقوه اقتصادی ایران کدامند؟
محمدنژاد افزود: تبدیل شدن به بزرگترین پایگاه صنعتی در حوزه کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، ایجاد فرصتهای سرمایه گذاری در صنعت انرژی کشور و قرار داشتن در مسیر اتصال زمینی غرب به شرق جهان، از جمله مزیتهای بالقوه کشورمان است که در صورت به فعلیت رساندن آنها، شاهد تحول در اقتصاد کشور خواهیم بود.
وی به سفر سران کشورهای آسیای میانه، عضویت ایران در پیمانهای متعدد از جمله شانگهای، فعال سازی کریدورهای عبوری از خاک ایران و برتری دادن کریدور ایران بر کریدور ترکیه به عنوان برخی موضوعات موثر بر سیاست خارجی ایران در حوزه اقتصاد اشاره کرد.
نایب رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد ادامه داد: برگزاری اجلاس سران سازمان همکاری های اقتصادی (اکو)، اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز و فعال سازی کریدور شمال به جنوب (که کاهش ۴۰درصدی زمان حمل بار تا رسیدن به مقصد و ۳۰درصدی هزینه حمل را به دنبال خواهد داشت)، از جمله اقداماتی است که تاکنون در حوزه سیاست خارجی در راستای بهبود تعاملات اقتصادی با دیگر کشورها، انجام شده است.
وی گفت: حجم بازار تجارت دنیا، حدود ۴۴میلیارد تریلیون دلار است. در این میان، آسیای میانه ۷۵میلیارد دلار صادرات و ۸۴ میلیارد دلار واردات دارد. در حال حاضر، کشورهای آسیای میانه ۳۱۸میلیون دلار صادرات به ایران دارند و ۸۸۳میلیون دلار واردات از کشورمان انجام میدهند. این بدان معناست که ما از موقعیت موجود در آسیای میانه در حوزه صادرات و واردات، استفاده کافی نبرده ایم.
صادرات ۴میلیارد دلاری کشورهای سیآیاس به ایران
محمدنژاد درباره صادرات مهم ایران به کشورهای آسیای میانه گفت: پلاستیک و مصنوعات از آن، آهن و فولاد، میوه و آجیل خوراکی، پوست مرکبات یا خربزه، مصنوعات از آهن یا فولاد و… بیشترین حجم صادرات به این کشورها را به خود اختصاص می دهد.
وی ادامه داد: کشورهای حوزه سی آی اس ۷۰۵ میلیارد دلار صادرات و ۵۲۱ میلیارد دلار واردات دارند. صادرات این کشورها به ایران ۴میلیارد و ۱۱۳میلیون دلار و واردات آنها از کشورمان، ۲میلیارد و ۹۴۵میلیون دلار است. ما نتوانسته ایم از ظرفیت موجود به دلیل عدم نوسازی صنایع و مشکلات حمل و نقلی و… نهایت بهره را ببریم. بخش تولید و تجارت ما دچار سرخوردگی و ناامیدی شده است و باید به این باور برسیم که خود باید تلاش نماییم و منتظر نجات از سوی دیگران نباشیم.
نایب رئیس کمیسیون تجارت اتاق استان در توضیح پتانسیل های ذاتی استان خراسان به منظور همکاری های مشترک و سرمایه گذاری گفت: در زمینه هایی چون صنایع معدنی و فلزی، صنایع شیمیایی و دارویی، صنایع الکترونیکی، صنایع نساجی، صنایع غذایی و انرژی دارای ظرفیتهایی برای همکاری های مشترک و سرمایه گذاری هستیم.