بهبود درآمد سرانه؛افزایش شکاف طبقاتی در سال ۲۰۱۷
- شناسه خبر: 417
- تاریخ و زمان ارسال: 25 شهریور 1397 ساعت 02:46
- بازدید : 7 بازدید
- نویسنده: karafarin

سازمان ملل ضمن اعلام صعود یک پله ای ایران در شاخص توسعه انسانی اعلام کرد:
جدیدترین گزارش توسعه انسانی سازمان ملل حاکی از آن است که ایران با یک رتبه صعود، در صدر کشورهای با «توسعه انسانی بالا» و در آستانه پیوستن به کشورهای با «توسعه انسانی بسیار بالا» قرار گرفته است.اگر چه اصلی ترین شاخص برای سنجش وضعیت رفاه کشورها، را می توان در درآمد سرانه جمعیت آن کشور جست وجو کرد، اما پر واضح است که طبق مثل معروف، پول همه چیز نیست و کیفیت زندگی مادی و رفاه اقتصادی انسان ها را ابعاد دیگری نظیر دسترسی به بهداشت، آموزش و نیز میزان توزیع برابر درآمدها و … توضیح می دهد. در این راستا، سال هاست که شاخص توسعه انسانی تعریف و برای کشورهای دنیا محاسبه می شود. این شاخص، به طور کلی سه بعد مهم رفاه اقتصادی کشورها را بر اساس سطح سلامت و بهداشت، آموزش و درآمد سرانه اندازه گیری میکند.
بهبود یک پله ای ایران
هم اینک جدیدترین گزارش توسعه انسانی سازمان ملل بر اساس اطلاعات سال ۲۰۱۷ کشورها منتشر شده است. این گزارش که ۱۸۹ کشور را در ابعاد مختلف توسعه انسانی بررسی و مقایسه کرده ، نشان می دهد که وضعیت کلی شاخص توسعه انسانی در ایران در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال قبل از آن رو به بهبود بوده است. بر این اساس، کشورمان از رتبه ۶۱ به ۶۰ دنیا ارتقا یافته و شاخص توسعه انسانی آن نیز از ۰.۷۹۶ به رقم ۰.۷۹۸ رسیده است. این آمار، ایران را در آستانه پیوستن به گروه کشورهای با «توسعه انسانی بسیار بالا» نشان می دهد.بر اساس این گزارش، امید به زندگی در بدو تولد در کشور ما ۷۶.۲ سال، سال های تحصیل مورد انتظار برای افراد ۱۴.۹ سال، میانگین سال های تحصیل، ۹.۸ سال و درآمد ناخالص ملی سرانه، سالانه ۱۹ هزار و ۱۳۰ دلار برآورد شده است.
بهبود ۱۱ پلهای از نظر درآمد سرانه ملی
به گزارش فارس، در جدیدترین گزارش برنامه توسعه سازمان ملل، درآمد سرانه ملی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال ۲۰۱۷ ، معادل با ۱۹ هزار و ۱۳۰ دلار برآورد شده است که این رقم در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۶ هزار و ۳۹۵ دلار برآورد شده بود. بر این اساس، ایران از این منظر در سال ۲۰۱۷ در میان ۱۸۹ کشور مورد بررسی در جایگاه ۶۳ قرار گرفته است و این یعنی ۱۲۶ کشور درآمد سرانه ملی کمتری از ایران دارند. ایران از نظر میزان درآمد سرانه ملی بر اساس شاخص قدرت خرید در سال ۲۰۱۴ رتبه ۷۴ جهان را به خود اختصاص داده بود. بدین ترتیب جایگاه ایران از منظر درآمد سرانه ملی در سه سال، ۱۱ پله صعود داشته است.
افزایش شکاف طبقاتی طی ۲ سال اخیر
اما از منظر توزیع درآمد، گزارش اخیر دفتر توسعه سازمان ملل نشان می دهد که متوسط شاخص ضریب جینی برای سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ در ایران به رقم ۳۸.۸ رسیده است. این شاخص، رقمی بین صفر تا ۱۰۰ و به صورت درصد است که هرچه بیشتر باشد به معنای شکاف و نابرابری درآمدی بیشتر است. این رقم در گزارش پیشین این نهاد بینالمللی برای بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ برابر با ۳۷.۴درصد اعلام شده بود. بنابراین می توان گفت که در دو سال اخیر (طبق مبنای این گزارش برای سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷)، شکاف و نابرابری درآمدی در ایران بیشتر شده است. نکته قابل توجه در این زمینه، توزیع نابرابرتر درآمدها در آمریکا در مدت یادشده نسبت به کشور ماست. بر این اساس، ضریب جینی آمریکا در بازه زمانی مورد بررسی این گزارش، ۴۱.۵ درصد اعلام شده که بیش از ایران (و بدتر از کشور ما) است.
رضایت ۶۳ درصد مردم از سطح زندگی
همچنین در نظرسنجی انجام شده از شهروندان ایرانی برای تهیه این گزارش (و برای سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷)، ۶۳ درصد از سطح زندگی خود ابراز رضایت کردهاند. همچنین ۵۷ درصد مردم ایران از کیفیت خدمات بهداشتی و ۵۰ درصد از کیفیت آموزش در کشورشان راضی بوده اند. ۴۸ درصد نیز از برنامه های دولت برای حفاظت از محیط زیست ابراز رضایت کرده اند. بر اساس این گزارش، ۶۷ درصد زنان و ۸۱ درصد مردان در کشور احساس امنیت میکنند و ۷۰ درصد زنان و ۶۴ درصد مردان احساس آزادی در انتخاب را دارند. در بخش دیگر گزارش سازمان ملل آمده است، ۵۷ درصد مردم ایران به دستگاه قضایی این کشور اطمینان دارند. این گزارش میزان اعتماد شهروندان ایرانی به دولت ملی را نیز۷۱ درصد اعلام کرده است.