انقلاب اقتصادی و فرهنگی؛ برای مردمیشدن اقتصاد
- شناسه خبر: 13808
- تاریخ و زمان ارسال: 21 فروردین 1402 ساعت 06:50
- بازدید : 60 بازدید
- نویسنده: kanoonkarafarini
در گفت و گوی «صبح نو» با رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی مطرح شد:
لزوم توجه به سرمایههای ایرانیان خارج از کشور
محمدحسین روشنک در گفتوگو با «صبح نو» میگوید: برای واگذاری اقتصاد به مردم قبل از هرچیزی نظام باید دارا بودن، ثروتمند بودن، ثروت داشتن و سرمایه داشتن در تمام موارد را به رسمیت بشناسد. اگر نظام، داشتن را به رسمیت بشناسد و برای دارا بودن و سرمایهدار بودن احترام قائل باشد، خصوصیسازی ممکن میشود، یعنی پیش مقدمه هر اقدامی برای واگذاری اقتصاد به مردم این است که بپذیریم مردم میتوانند صاحب سرمایه و دارایی باشند، نباید در صداوسیما ضدکارآفرینی و سرمایهگذاری برنامهسازی کنند که در این زمینه میتوان از برنامه «ثریا» نام برد.
رسانهها و صداوسیما نباید ضد خصوصیسازی برنامهریزی کنند. تا وقتی املاک و بنگاههای اقتصادی در اختیار دولت است، دولت نمیتواند آنها را اداره کند و نهایتا بنگاهها از بین میرود اما وقتی آنها را واگذار کند، بخش خصوصی آنها را احیا میکند و ظرف چند سال ارزش آن بنگاه چند برابر میشود، آن زمان است که متأسفانه عدهای میگویند آن مالکان بنگاه خوردند و بردند. نمیگویند این بنگاه از بین رفته بوده و احیا شده است، پس با این توضیحات؛ پیشزمینه هر خصوصیسازی این است که ابتدا سرمایهداری را به رسمیت بشناسیم.
اگر بتوانیم کاری کنیم ایرانیان خارج از کشور سرمایههای خود را به ایران بیاورند و در خصوصیسازی بنگاه بگیرند و قسمتهایی از اقتصاد را در دست بگیرند، خود به خود اقتصاد مردمی میشود اما با این فضای فعلی این اتفاق نمیافتد، اگر چه مقام معظم رهبری مطالبی که میفرمایند درست است اما با این فضا امکانپذیر نیست؛ چراکه بدنه این اجازه را نمیدهد، بدنه حاکمیت و دولت منفعت خود را در این که بنگاهها دولتی باقی بماند، میداند و با این وضعیت، سخن مقام معظم رهبری اجرا نمیشود، چون حسادت در میان است و عدهای اجازه نمیدهند مردم دست به کار شوند.
نمیشود به یک سرمایهدار گفت سرمایهات را مخفی کن و به کارآفرین نمیشود گفت زحمت بکش و تلاش کن اما حق نداری ماشین مدل بالا سوار شوی. در ترکیه و امارات وضع فرق میکند و اقتصاد را مردمی کردهاند. اما مشکل اول ما در کشور، فضای دلواپسی است، یعنی عدهای دلواپس از اینکه اقتصاد خصوصی و به مردم واگذار شود مخالفند، چون مخالفند کسانی که در کشور سرمایهگذاری میکنند، فقط آنهایی هستند که میتوانند تسهیلات بانکی بگیرند، هیچکس با سرمایه خود در اقتصاد نمیتواند هزینه کند، این فضا به او داده نمیشود و امنیت ندارد و برای واگذاری اقتصاد به مردم و بخش خصوصی لازم است که امنیت واقعی داده باشد.
تاکید مؤکد مقام معظم رهبری بر اقتصاد مردمی
ما به این مطلب اعتقاد داریم که مقام معظم رهبری حدود ۲۰ سال است که سالها را به نام اقتصاد نامگذاری میکنند و از مردم میخواهند در اقتصاد دخالت کنند و بعد خصوصیسازی صورت میگیرد اما از آن طرف تلویزیون برنامه میسازد که ماجرا را نفی کند. درحالیکه باید در رسانهها و محافل بر ضد کارآفرینی برنامهای ساخته نشود و تحقق امر مقام معظم رهبری نیاز به انقلاب اقتصادی و فرهنگی دارد. در اسلام دارا بودن پذیرفته شده است. چطور در زمان پیامبر ثروت پذیرفته شده بوده و حالا نه؟ چرا نمیگوییم آن زمان کارآفرینی وجود داشته است؟ چرا نمیگوییم حضرت محمد (ص) با ثروت خدیجه بازرگانی و تجارت میکردند؟ با بههمریختن بازار، پدیده شاندیز بد آورد اما به قدری فضا ملتهب شد که دیگر کسی جرأت چنین کارآفرینی را ندارد.
تولید کننده محصولات «تبرک» ، انسان با عرضهای بود که بسیاری از املاک را زنده کرد اما عدهای گلایه میکنند که چرا صاحب «تبرک» ثروتمند است.
واگذاری اقتصاد به مردم، مقدمه میخواهد، اول اینکه سرمایهدار را به رسمیت بشناسیم و دوم اینکه دولتیها از حیاط خلوت خود بگذرند درحالیکه کسانی که این بنگاه و اقتصاد را در اختیار دارند، از حیاط خلوتشان نمیگذرند، حالا چه ارگانها، چه دولتیها. مردم باید حداقل سرمایه را داشته باشند تا اقتصاد را به عهده بگیرند. در تشکلهای بخش خصوصی، دولت چه اجازهای داده که قدرت داشته باشند و بتوانند چانهزنی کنند؟ اتاق بازرگانی، نهاد عمومی سرمایهگذاران و کارآفرینان است اما به راستی چقدر اختیار دارد؟ در همین استان خراسان رضوی که بیشترین هماهنگی را استانداری با بخش خصوصی دارد، بدلیل دخالت مرکز هیچ اختیاری در بخش خصوصی نیست، لذا به نظر من برای تحقق فرمان مقام معظم رهبری در واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی اول این بخش را به رسمیت بشناسیم، چتر حمایتی همه ارگانها را برسر کارآفرین گسترده کرده و بعد از آن خصوصیسازی کنیم.
خصوصیسازی انقلاب در اقتصاد کشور است و تا آن را نپذیریم، امکانپذیر نیست، اگر بگوییم خصوصیسازی سهام بانکها و شرکتها است کار پیش نمیرود. میگویند سهام عدالت خصوصیسازی است، چه کسی این را گفته است؟ کدام بانک سهام عدالت خصوصی اداره میشود؟ توسط دولت اداره میشود. دولت باید مدیریت را به بخش خصوصی واگذار کند، سازماندهی انجام دهد و برای مثال فولاد خراسان را واگذار کند اما آیا حاضر است این کار را انجام دهد؟ مادامی که روش سوسیالیستی در فرهنگ دلواپسی ما وجود داشته باشد یقینا خصوصیسازی امکانپذیر نیست. دولت را باید وادار به این مهم کرد. برای نمونه می گویند بانک ملت و یا تجارت خصوصی است اما دولت مدیریت این بانکها را بر عهده دارد. الان یک نفر از بخش خصوصی در هیأت مدیره بانک تجارت نیست و اینکه عنوان میکنند سهاماش سهام عدالت است، چه فایدهای دارد؟
لزوم تغییر در رویکرد دولت و حاکمیت
این نگاه باید در دولت و حاکمیت در سازمانهای مختلف تغییر کند و حرف مقام معظم رهبری را سرلوحه قرار دهند و زمانی که سازمانهایی مانند بنیاد مستضعفان پذیرفت که در اقتصاد مداخله نکند و بخش خصوصی را جدی بگیرد، آن زمان امکان دارد خصوصیسازی اقتصاد صورت گیرد و حتی آن زمان هم کسی حق ندارد از عبارات زشت استفاده کند و اگر این اتفاق نیفتد، هیچ اتفاق مثمرثمری نمیافتد. باید بپذیرند خصوصیسازی اجبار است و آنموقع حمایتها صورت میگیرد و صداوسیما از ساخت برنامههای ضد خصوصیسازی دست بردارد. خود تورم مالیات است. چرا دولت میخواهد از تورم مالیات بگیرد؟ دولت میگوید میخواهم ۴ میلیون مسکن بسازم. اصلا امکانش وجود دارد؟ باید بخش خصوصی را تشویق به این کار کرد و امکانات در اختیارش گذاشت تا خانهسازی انجام شود.
مقام معظم رهبری فرمودند سرمایهگذاری در ۱۰ سال گذشته انجام نشده است. اما چرا انجام نشده است؟ چون خارج از کشور انجام شده، زیرا اینجا احساس امنیت اقتصادی نمیکرده، امید نداشته است. اگر دولت نتواند این مسائل را اجرا کند، سخن مقام معظم رهبری ابتر میماند و هیچ اقدامی صورت نمیگیرد. رهبر در دیدار کارآفرینان، بیست کلیدواژه ارائه دادند، دولت کدامیک از این کلیدواژهها را اجرا کرد؟ ارگانهای بسیاری هم مانع از آن شدند. اگر تغییر در صداوسیما اتفاق نیفتد و مدیریت آن تغییر نکند، همچنان ضد خصوصیسازی، کارآفرینی و اشتغالزایی خواهد بود.
آقای جلیلی با روحیهای که دارد مگر میشود اقتصاد خصوصی را تشویق کند؟ دارایی حلال را اسلام و پیغمبر آزاد گذاشته، حتی تشویق و ترغیب کرده اما چرا استفاده نمیکنیم؟ وقتی یک کارآفرین کار خیر انجام میدهد چرا تشویقش نمیکنیم؟ چند خیر سرمایهدار را به تلویزیون دعوت کردند و از کارهای خیر آنها تقدیر شده است؟ سرمایهداری و سرمایهگذاری یا خوب است یا بد. اگر خوب باشد تبعاتش هم خوب است و قرار نیست ما جلوتر از مقام معظم رهبری حرکت کنیم. دلواپسان باید بگویند چرا برعلیه آن بخش از سخنان مقام معظم رهبری که باب دل آنها نیست عمل می کنند؟